Certamen de Tunas

Tuna Ciudad de Luz werd opgericht in 1964 door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Hiermee was zij de eerste Tuna buiten de traditionele Tunalanden. Jaren later, in 1982 ontstond de vrouwelijke tegenhanger, La Tuniña. Het lukte de twee groepen in 1986 in Eindhoven het eerste Tunafestival, ook wel Certamen genoemd, te organiseren. Dit was tevens het eerste Certamen buiten een traditioneel Tunaland ooit. Tijdens een Certamen nemen verschillende Tunas uit verschillende landen zoals Spanje, Portugal, Nederland en Zuid-Amerikaanse landen het tegen elkaar op om een van de vele prijzen te winnen. Hierbij wordt door een vakkundige jury gekeken naar veschillende categorieën zoals beste Tuna, beste zanger en beste instrumentalist. Het organiseren van het eerste Certamen werd zeer gewaardeerd door zowel de inwoners van Eindhoven en omstreken als de verschillende Tuna-verenigingen. Vele muzikanten kwamen van heinde en verre om deze bijzondere gelegenheid bij te wonen. Zoveel dat de organisatie zelfs tijdens het festival bij kloosters en scholen nog extra slaapplekken heeft moeten regelen om alle Tunos onderdak aan te kunnen bieden.

Na het succes van het eerste Tunafestival werd in 1989 het tweede ‘Certamen de Tunas’ gerealiseerd. Ook het derde Certamen bij het 35-jarige bestaan van TU Eindhoven wordt een groot succes. Als gevolg van het 30 jarig bestaan van Tuna Ciudad de Luz is er in 1994 een vierde Certamen georganiseerd op de gerenoveerde markt van Eindhoven. Ook in 1997, 2001, 2004 en 2006 werden de Eindhovense Certamens goed ontvangen door inwoners van Eindhoven en omgeving. Inmiddels was ook de behoefte ontstaan voor een jaarlijks terugkerend evenement. In 2007 werd daarom voor het eerst een mini-certamen georganiseerd dat de naam Noche de Tuna kreeg. Tijdens dit mini-certamen nemen vier, meestal Spaanse, Tunas het tegen elkaar op voor onder andere de prijs ‘Beste Tuna’. Sindsdien vindt er in de jaren tussen de grote Certamens jaarlijks een Noche de Tuna plaats. Het negende en het tiende grote Certamen de Tunas vonden plaats in 2009 en 2011. Het laatste Certamen heeft plaatsgevonden in 2014, ter gelegenheid van het 50 jarige bestaan van Tuna Ciudad de Luz.

Dit jaar zal in Eindhoven het Twaalfde Tunafestival plaatsvinden. In september zal de Eindhovense Markt weer spaans kleuren met een groots en fantastisch Certamen de Tunas. U komt toch ook...?

Meer informatie over de Noche de Tuna is te vinden op deze website.